Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Θεωρίες συνωμοσίας

Με αφορμή αυτό άρχισα να σκέφτομαι ότι τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν οι φωνές για θεωρίες συνωμοσίας, σκοτεινά συμφέροντα, ύποπτες σκοπιμότητες εις βάρος αθώων και ανυπεράσπιστων πολιτών. Οικονομικές επιθέσεις, μυστικά  υπερόπλα, αεροψεκασμοί, φθόριο στο νερό, ύποπτες φαρμακοβιομηχανίες, μολυσμένα, μεταλλαγμένα τρόφιμα, μυστικές λέσχες και κέντρα λήψης αποφάσεων, εξωγήινοι....η λίστα δεν έχει τελειωμό! 

Που σταματούν οι θεωρίες συνωμοσίας και παραλογισμού και που ξεκινά η αλήθεια όμως; Εντάξει δεν είμαι τρελή ούτε αλλοπαρμένη, πιστεύω όμως ότι καλό είναι να έχουμε ανοιχτό μυαλό και να μην απορρίπτουμε τίποτα ελαφρά τη καρδία. Φρόνιμο είναι να έχουμε κριτική σκέψη στον ατελείωτο όγκο πληροφοριών που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, άλλωστε ζούμε στην εποχή της πληροφορίας. 
Μπορεί να είναι η ιδέα μου αλλά τώρα τελευταία όλο και περισσότερα σενάρια "επιστημονικής φαντασίας" βγαίνουν αληθινά. Διαβάζω ανησυχητικά άρθρα, απο την μία πλευρά, για τη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων, για Παγκόσμια διακυβέρνηση και απο την άλλη για την ανησυχητική αύξηση του πληθυσμού της Γής, τα ολοένα μειούμενα αποθέματα νερού και τροφής στον πλανήτη και φυσικά αμέτρητες έρευνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλούμε στο περιβάλλον. Επίσης βλέπουμε οικονομικά και κοινωνικά συστήματα να καταρρέουν και μία ολόκληρη εποχή στην ανθρωπότητα να φτάνει στο τέλος της όπως όλα δείχνουν. Βλέποντας την τροπή που έχει πάρει σήμερα η παγκοσμιοποίηση και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο των οικονομικών συμφερόντων στα κράτη και στις οικονομίες του πλανήτη, αναρωτιέμαι τι και πόσα μας έχουν κρύψει οι διάφορες κυβερνήσεις και τα κέντρα εξουσίας για να πετύχουν τους σκοπούς τους;!
Γιατί μας φαίνεται τόσο τραβηγμένο και τρελό αφού όλοι παραδεχόμαστε ότι για το κέρδος και την εξουσία οι άνθρωποι είναι ικανοί για τα πάντα! Πόσες εταιρείες έχουν συγκαλύψει τερατουργήματα γιατί θα βλάπτονταν τα κέρδη τους ή πολιτικοί αρνούνται την ζωή, τα ενδιαφέροντα και την ταυτότητά τους μόνο και μόνο για να ξεγελάσουν το κοινό και να πάρουν την εξουσία; Δηλαδή γιατί μας κάνει εντύπωση ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα, ακόμα και μέσα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας για τον έλεγχο των μαζών;!! Αυτή δεν είναι άλλωστε η αρχή του Καπιταλισμού; Ενεργούμε όπως χρειάζεται για να μεγιστοποιήσουμε το ΚΕΡΔΟΣ ελαχιστοποιώντας τις απώλειες; Και μην μου πείτε ότι κάποιοι άνθρωποι εξουσίας ή ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες δεν λειτουργούν έτσι και πρώτη τους έγνοια είναι ο πολίτης και ο καταναλωτής...! Πόσοι άνθρωποι του πνεύματος ανά την ιστορία προέβλεψαν Παγκόσμιους πολέμους, ανατροπή κοινωνικοπολιτικών συστημάτων και καθεστώτων, απλώς παρατηρώντας και αναλύοντας τα σημεία των καιρών και των γεγονότων γύρω τους; Δεν τους ονομάσαμε συνωμοσιολόγους ούτε τρελούς (όχι όλους τουλάχιστον), αντίθετα αναγνωρίσαμε ένα φωτισμένο νού με "κοινωνικοπολιτικά αντανακλαστικά". Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί είναι συχνά άτομα κύρους και ευρείας αποδοχής, τί γίνεται όμως όταν ένας κοινός μικρομεσαίος φουκαράς μιλήσει ανοιχτά για τις πεποιθήσεις του για το μέλλον και το γίγνεσθαι του περιβάλλοντός του; Αυτομάτως μετατρέπεται σε γραφικό (στην καλύτερη περίπτωση), ανόητο ή τρελό!!
Αναρωτιέμαι πόσο γραφική ή τρελή είναι αυτή η κυρία;;;

ή αυτός ο κύριος...

ή αυτός...